Ο Philippe Vallois έρχεται στο Outview Film Festival!

0

Με αφορμή την προβολή της ιστορικής ταινίας “Johan: Mon été 75”, την Κυριακή 15 Μαΐου και ώρα 18.30 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, και στα πλαίσια του αφιερώματος στο γαλλικό gay porn σινεμά της δεκαετίας του ’70, το Outview Film Festival 2015 έχει τη μεγάλη τιμή και χαρά να υποδέχεται ως καλεσμένο του φεστιβάλ τον Philippe Vallois!

O πρωτοπόρος Γάλλος σκηνοθέτης θα είναι μαζί μας για μια συζήτηση μετά το πέρας της προβολής -και θα τον παρουσιάσει ο “δικός μας” Πάνος Χ. Κούτρας, που είχε και εξαρχής την ιδέα για την επίσκεψή του στην Ελλάδα!

Λίγα λόγια για τον Philippe Vallois

O Γάλλος σκηνοθέτης Philippe Vallois γεννήθηκε το 1948 στο Μπορντώ. Το 1968 φτάνει στο Παρίσι, όπου και θα αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο κινηματογράφου, ήχου και φωτογραφίας Ecole Louis Lumière. Η πρώτη του ταινία ήταν το “Elisa répète” (Η Ελίζα επαναλαμβάνει): μια ταινία μικρού μήκους, που έφτιαξε με ελάχιστα μέσα με φίλους του, με τη βοήθεια μιας υποτροφίας. Η ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ της Αβινιόν -εκεί ο Vallois γνωρίζει τον σκηνοθέτη Bernard Lefort, που θα τον υποστηρίξει ιδιαίτερα στο ξεκίνημα της καριέρας του.

Έπειτα, ο Vallois θα ασχοληθεί με ταινίες – πορτραίτα ανθρώπων των τεχνών, σαν τον Hervé Bazin και τον Ionesco. Το 1973, μαζί με μια ομάδα φίλων του, θα δημιουργήσει την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο “Les Phalènes” (Οι νυχτοπεταλούδες): τρία κορίτσια σε ένα διαμέρισμα γνωρίζονται με διάφορους ασυνήθιστους ανθρώπους. Η ταινία απαγορεύτηκε στους θεατές κάτω των 18 ετών.

Μετά, ο Vallois φεύγει για τις Η.Π.Α. -επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντελες, και συμμετέχει εκεί στο πρώτο gay pride της ζωής του. Όταν επιστρέψει και πάλι στη Γαλλία, θα μεταφέρει όλες αυτές τις εμπειρίες και τις ανακαλύψεις του στην ταινία του “Johan”, που επικεντρώνεται στους ομοφυλόφιλους άντρες του Παρισιού, και προβάλλεται το 1976 στο Φεστιβάλ Καννών.

Αν και δεν έχει χαρεί της αναγνώρισης που του αξίζει από το ευρύ κοινό, ο Philippe Vallois έχει παρόλ’ αυτά στο ενεργητικό του ταινίες “cult” (“Johan”, “Nous étions un seul homme”, “Un parfum nommé Saïd” κα.). Παραμένει εδώ και χρόνια ένας πολυβραβευμένος καλλιτέχνης, και μπορεί να υπερηφανευτεί πως είναι ο δημιουργός μιας από τις πρώτες ταινίες που καταπιάστηκαν ανοιχτά με το θέμα της ομοφυλοφιλίας. Σύμφωνα με τα λόγια του, “μια καλή ταινία πρέπει να αποτελεί ένα μικρό ταξίδι μύησης, μετά την προβολή του οποίου αισθανόμαστε λίγο διαφορετικά”.

Το 2013 ο Vallois εξέδωσε την αυτοβιογραφία του, με τίτλο “La passion selon Vallois” (Το πάθος σύμφωνα με τον Vallois), πλούσια σε ανέκδοτες αφηγήσεις και γεγονότα-σταθμούς.

Λίγα λόγια για τον Πάνο Χ. Κούτρα

koutras-400

O πολυβραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος Πάνος X. Κούτρας γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε κινηματογράφο στο Λονδίνο και το Παρίσι. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του σκηνοθετώντας ταινίες μικρού μήκους, και το 1999 παρουσιάζει την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, την «Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά» -έκτοτε, έχει σκηνοθετήσει την «Αληθινή Ζωή» (2004), τη «Στρέλλα» (2009), και το πιο πρόσφατο «XENIA» (2014).

Ο Πάνος Κούτρας έχει συμμετάσχει με τις ταινίες του σε πληθώρα διεθνών φεστιβάλ (σε Γαλλία, Ιαπωνία, Καναδά, ΗΠΑ κα.), και έχει αποσπάσει πάμπολλα σημαντικά βραβεία και διακρίσεις. Διατηρεί πάντα μια πολύ ιδιαίτερη και προσωπική ματιά και θεματολογία, και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς και αγαπημένους σύγχρονους Έλληνες σκηνοθέτες.