Out In The Night

0

Out In The Night

Blair Dorosh-Walther

20141 h 15 min
Overview

Στη Νέα Υόρκη, τέσσερις νεαρές Αφρο-Αμερικάνες λεσβίες έχουν βγει για μια βόλτα. Κατά τη διάρκεια της βόλτας τους δέχονται απειλές και προσβολές από έναν άντρα στο δρόμο.

Metadata
Director Blair Dorosh-Walther
Release Date 2014
Country  USA
Details
Movie Language
Images
No images were imported for this movie.

Το Out In The Night είναι το νέο ντοκιμαντέρ της blair dorosh-walther που εξετάζει την υπόθεση των The New Jersey 4 του 2006. Μέσα από τις ζωές τεσσάρων νεαρών γυναικών το Out In The Night μας δείχνει πως η φυλή, το φύλο και ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους, τους στιγμάτισε ως εγκληματίες στα ΜΜΕ και στο δικαστικό σύστημα.

Η ταινία θα προβληθεί στις 12 Μαΐου 2015 με ελληνικούς υπότιτλους στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας στα πλαίσια του Outview Film Festival και η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

OUT IN THE NIGHT trailer from blair dorosh-walther on Vimeo.

Σύνοψη

Τέσσερις νεαρές Αφρο- Αμερικάνες λεσβίες έχουν βγει για βόλτα σε μια gay friendly περιοχή της Νέας Υόρκης. Είναι όλες τους περίπου 20 χρονών και προέρχονται από φτωχές οικογένειες. Επίκεντρο του ντοκιμαντέρ είναι η Renata Hill, μια ανύπαντρη μητέρα με μπόλικο χιούμορ και η Patreese Johnson, μια γλυκιά, ντροπαλή, femme ποιήτρια. Όσο κάνουν την βόλτα τους παρέα με τις φίλες τους στο West Village, ένας μεγαλύτερος τους άντρας αρχίζει και τις απειλεί σεξουαλικά. Λέει στην Patreese “Δώσε μου λίγο από αυτό που έχεις” και δείχνει στο σημείο κάτω από τη μέση της. Όταν του λέει ότι είναι λεσβία αρχίζει και γίνεται επιθετικός και τις απειλεί ότι “θα τις γαμήσει” μέχρι να γίνουν γυναίκες. Τις φτύνει και τους πετάει ένα αναμμένο τσιγάρο. Η Renata και η φίλη της η Venice υπερασπίζονται τους εαυτούς τους και τις φίλες τους και ξεκινάει ένας καυγάς που καταγράφουν κάμερες ασφαλείας εκεί κοντά. Ο άντρας τραβάει τα μαλλιά της Venice και προσπαθεί να πνίξει την Renata. Τότε η Patreese τραβάει ένα μαχαίρι από την τσάντα της και προσπαθεί να αμυνθεί. Περαστικοί από το δρόμο σπεύδουν να υπερασπιστούν τις γυναίκες και ο καυγάς κλιμακώνεται. Κάποια στιγμή ο καυγάς φτάνει στο τέλος του κι όλοι αποχωρούν, αλλά κάποιος έχει καλέσει την αστυνομία κι ο άντρας που το ξεκίνησε έχει μαχαιρωθεί. Οι αστυνομικοί σπεύδουν και έχει βγει σήμα ότι ψάχνουν για μια συμμορία. Συλλαμβάνουν τις γυναίκες και τις κατηγορούν με απόπειρα ανθρωποκτονίας. Τρεις από τις γυναίκες δηλώνουν ένοχες αλλά οι Renata, Patreese, Venice και η φίλη τους η Terrain δηλώνουν ότι είναι αθώες. Τα ΜΜΕ τις χαρακτηρίζουν ως μια Λεσβιακή Συμμορία Δολοφόνων ενώ σε ακτιβίστικους κύκλους είναι γνωστές ως οι The New Jersey 4.

Out In The Night, Outview Film Festival, Ταινιοθηκη

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Αμέσως μετά από την σύλληψη αυτών των 7 Αφρο-Αμερικανίδων το 2006, ενδιαφέρθηκα για την υπόθεση τους. Διάβασα πολλά άρθρα με τίτλους όπως “Η Επίθεση των Δολοφόνων Λεσβιών”, “Συμμορία Κοριτσιών”, “Είμαι άντρας, γρύλισε η λεσβία” κι άλλα παρόμοια. Αλλά αυτό που με ξάφνιασε πραγματικά ήταν ένα από τα πολλά άρθρα της New York Times που έλεγε: “Άντρας μαχαιρώθηκε όταν θαύμασε μια κοπέλα”. Ένας θαυμαστής; Πραγματικά δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ένας άντρας δεν θαυμάζει νεαρά κορίτσια τα μεσάνυχτα στο δρόμο. Αυτό είναι παρενόχληση. Δεν έχω γνωρίσει καμία γυναίκα που να μην έχει πέσει θύμα παρενόχλησης στο δρόμο κάποια στιγμή στη ζωή της, ειδικά στη Νέα Υόρκη που είναι πολύ συνηθισμένο. Ξεκίνησε ένα blog όπου ο κόσμος μπορούσε να συζητήσει για αυτά τα άρθρα. Έγινε και μια συνάντηση σε ένα LGBT κέντρο στη Νέα Υόρκη. Η συζήτηση δεν επικεντρώθηκε στο τι έγινε εκείνο το βράδυ, γιατί ήταν αρκετά νωρίς στην υπόθεση και κανείς δεν ήξερε τις λεπτομέρειες, αλλά μίλησαν για το πώς μπορεί κάποιος να προστατευτεί καλύτερα όταν σε απειλήσουν, ποιος θα πρέπει να καλέσει την αστυνομία και πώς να καταπολεμήσεις το στιγματισμό από τα ΜΜΕ. Ήθελα να καταλάβω γιατί τα ΜΜΕ χαρακτήρισαν αυτόν τον άντρα ως απλά θαυμαστή κι όχι ως απειλή. Γιατί δεν θεωρήθηκαν αυτές οι γυναίκες ως επιζώντες μια βίαιης, ομοφοβικής επίθεσης; Και γιατί μια παρέα γυναικών χωρίς ποινικά μητρώα κατηγορούνταν ότι ανήκαν σε μια συμμορία; Πιστεύω ότι τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί πολύ πιο διαφορετικά αν οι γυναίκες που εμπλέκονταν ήταν λευκές. Η φυλή και η κοινωνική τάξη καθώς και το φύλο και ο σεξουαλικός προσανατολισμός ήταν και παραμένουν σημαντικά στοιχεία αυτής της υπόθεσης.

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ και της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα

Out In The Night

Χώρα: ΗΠΑ
Παραγωγή: 2014
Σκηνοθεσία: Blair Dorosh-Walther
Διάρκεια: 75’

ΠΡΟΒΟΛΗ 12 ΜΑΙΟΥ 2015