Kate Bornstein is a Queer and Pleasant Danger

0

Kate Bornstein is a Queer and Pleasant Danger

Sam Feder

20141 h 12 min
Overview

Καλλιτέχνης, performer και συγγραφέας, η Kate Bornstein μάς συστήνεται καταρχάς ως τρανς λεσβία. Διστακτική polyamorist. Σαϊεντολόγος στην ανάρρωση. Επικυρηγμένη πρωτοπόρος του φύλου.

Metadata
Director Sam Feder
Release Date 2014
Country  USA
Details
Movie Language
Images

Kate Bornstein is a Queer and Pleasant Danger του Sam Feder

Ποια είναι η Kate Bornstein;

Καλλιτέχνης, performer και συγγραφέας, η Kate Bornstein μάς συστήνεται καταρχάς ως τρανς λεσβία. Διστακτική polyamorist. Σαϊεντολόγος στην ανάρρωση. Επικυρηγμένη πρωτοπόρος του φύλου.

Το πανέξυπνο και παιχνιδιάρικο πορτραίτο του Sam Feder για τη Bornstein παρακολουθεί τις θορυβώδεις δημόσιες εμφανίσεις και τις επίπονες προσωπικές ανακαλύψεις της, ενώ ταυτόχρονα της δίνει τη θέση που την αξίζει: μια πρωτοποριακή καλλιτέχνης-θεωρητικός-ακτιβίστρια που, με ευφυία, στυλ και εκπληκτική αυθεντικότητα, κατοικεί σε έναν τόπο ανάμεσα στο αρσενικό και το θηλυκό.

Trailer for “Kate Bornstein Is a Queer & Pleasant Danger” from sam feder on Vimeo.

«Γεννήθηκα αρσενικό και τώρα έχω πια ιατρικά και κυβερνητικά χαρτιά που λένε πως είμαι θηλυκό· αλλά δεν αποκαλώ τον εαυτό μου γυναίκα, και ξέρω καλά πως δεν είμαι άντρας… Αποκαλώ τον εαυτό μου τρανς […]»

Το “Kate Bornstein Is a Queer & Pleasant Danger” συνοδεύει την Kate Bornstein στην τελευταία περιοδεία της, και μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι – τροφή για σκέψη μέσα από τον κόσμο της, όπου θα αναζητήσουμε τις απαντήσεις σε μερικά από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής!

Kate Bornstein is a Queer & Pleasant Danger

Χώρα: ΗΠΑ
Παραγωγή: 2014
Σκηνοθεσία: Sam Feder
Διάρκεια: 72’

Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους στο Outview Film Festival 2015 με παρουσία του σκηνοθέτη Sam Feder

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα

ΠΡΟΒΟΛΗ 13 ΜΑΙΟΥ 2015

Kate Bornstein

Λίγα λόγια για την Kate Bornstein

«Η πρώτη ερώτηση που συνήθως γίνεται στους νέους γονείς είναι: Κορίτσι ή αγόρι; Υπάρχει μια θαυμάσια απάντηση που μπορούμε να δώσουμε: Δεν ξέρουμε• δεν μας το είπε ακόμη» («Gender Outlaw», 1994)

Η αμερικανίδα θεωρητικός, συγγραφέας και performer Kate Bornstein γεννήθηκε ως Albert Bornstein το 1948 στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ.

Η «Θεία Kate» αποτελεί στυλοβάτη της φεμινιστικής σκέψης και θεωρίας, και από τα πρώτα άτομα που μίλησαν για τη θεωρία του φύλου και τους περιορισμούς του διπόλου άνδρας-γυναίκα. Μεταξύ των βιβλίων της είναι το «Hello, Cruel World: 101 Alternatives To Suicide For Teens, Freaks, and Other Outlaws» (ένα εγχειρίδιο που αποτρέπει τους νέους από την αυτοκτονία), το «Gender Outlaw: On Men, Women and the Rest of Us», και το cyber ρομαντικό μυθιστόρημα «Nearly Roadkill». Στα θεατρικά έργα και τις performances της περιλαμβάνονται τα «Strangers in Paradox», «Hidden: A Gender», «The Opposite Sex Is Neither» και «Virtually Yours».

Το έργο της Bornstein άλλαξε ριζικά την οπτική και τη θεωρία γύρω από τις έννοιες του φύλου και της ταυτότητας, και τα κείμενά της διδάσκονται σε περισσότερα από 200 σχολεία και πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, αποτελώντας σήμερα τα βασικά εργαλεία των queer politics. Πέρα από τις διαλέξεις, τις παραστάσεις και τα workshops που διοργανώνει, η ίδια έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, στο ντοκιμαντέρ «The Brandon Teena Story» (1998), πάνω στο οποίο βασίζεται και η ταινία «Boys Don’t Cry» (1999) και στην οποία αναφέρονται προς εκείνη θερμές ευχαριστίες.

Kate Bornstein is a Queer & Pleasant Danger Sam Feder ταινία Outview LGBT Film Festival

Λίγα λόγια για τον Sam Feder

Ο Sam Feder είναι ένας πολυδιάστατος καλλιτέχνης, με έδρα το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Κεντρικός άξονας του έργου του είναι οι διαπροσωπικές δυναμικές εξουσίας και οι πολιτικές της ταυτότητας στα media. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του, η βραβευμένη ταινία “Boy I Am”, θεωρείται από το Curve Magazine ένα από τα 10 καλύτερα ντοκιμαντέρ πάνω στο φύλο. Το «Kate Bornstein Is a Queer & Pleasant Danger» είναι η τρίτη του ταινία.

Τα τελευταία χρόνια περιοδεύει και συμμετέχει σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και σε συζητήσεις σε σχολεία, πανεπιστήμια, μουσεία και βιβλιοθήκες.

Ο Sam Feder έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία και υποτροφίες, μεταξύ άλλων από το Jerome Foundation , το Frameline, το Crossroads Foundation, το Funding Exchange, το Astraea Foundation for Social Justice, το Illinois Arts Council, το John D. & Catherine T. MacArthur Foundation. Έχει επίσης υποτροφία από το Ellen Stone Belic Institute for the Study of Women and Gender in the Arts and Media, και το 2013 του αποδόθηκε το Yaddo Artist Residency και το MacDowell Colony Fellow Residency.