ΒΡΑΒΕΙΑ 2013

outview awards 2013

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

Η κριτική επιτροπή του Outview Film Festival 2013: Βένια Βέργου, Τάκης Σπετσιώτης και Νίκος Σούλης είδαν τις παρακάτω 14 υποψήφιες ταινίες για Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

Με αλφαβητική σειρά οι ταινίες ήταν:

Η απόφαση της επιτροπής:

“Αποδεχόμενοι την πρόσκληση της οργανωτικής επιτροπής να δώσουμε ένα βραβείο καλύτερης ταινίας ανάμεσα σε 14 διαγωνιζόμενες ταινίες (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ), βρεθήκαμε μπροστά σε μια πρόκληση. Διαπιστώσαμε ότι το επίπεδο των διαγωνιζομένων ταινιών ντοκιμαντέρ ήταν πολύ υψηλό, υψηλότερο, θα λέγαμε, από αυτό των ταινιών μυθοπλασίας. Ισως το φαινόμενο αυτό να συναρτάται με την παγκόσμια κινηματογραφική κρίση σε επίπεδο παραγωγής-διανομής. Ισως, πάλι, να είναι πιο αναγκαίο στους δημιουργούς να μιλήσουν κινηματογραφικά για την διεκδίκηση της ταυτότητας αληθινών ανθρώπων.

Στην λογοτεχνία, το είδος της μελέτης ή του δοκιμίου λέγεται ότι είναι πιο ισχυρό όταν διαβάζεται όπως ένα μυθιστόρημα. Αντίστοιχα, το ντοκιμαντέρ είναι πιο ισχυρό, όταν δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια ταινία μυθοπλασίας.

Με αυτό το σκεπτικό, η κριτική επιτροπή αποφάσισε να τιμήσει με το βραβείο καλύτερης ταινίας, ένα ντοκιμαντέρ:

Το ΛΑΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ, του Παναγιώτη Ευαγγελίδη.

Δυο μεσήλικες σε αναμέτρηση με το παρόν και το παρελθόν τους, αντιμέτωποι με την απώλεια της αγάπης, με την αρρώστεια και τον βιοποριστικό αγώνα, – στην Νέα Ορλεάνη, πόλη που, όπως η Γένοβα, η Μασσαλία, η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, βρίσκεται μέσα στην τροχιά ενός ελληνιστικού κόσμου -, μας κέρδισαν σαν δυο καβαφικές φιγούρες με το δικό τους «μερτικό στα νειάτα». Αλλά, και για την συναρπαστική σχέση εμπιστοσύνης που ανέπτυξε μαζί τους ο σκηνοθέτης.

Αποφασίσαμε επίσης, να δώσουμε δύο ειδικές μνείες:

Στη γαλλική ταινία μυθοπλασίας ΒΕΥΟΝD THE WALLS του David Lambert, για την δύναμη της σκηνοθεσίας και των ερμηνειών της, την στερεότητα των χαρακτήρων της αναπτυγμένων με την κλασσική τεχνική, και την αμεσότητα της αφήγησής της, ωσάν να επρόκειτο για μια ταινία ντοκιμαντέρ.

Στο ισραηλινό ντοκιμαντέρ THE INVISIBLE MEN του Yariv Mozer. Μια έξοχη κοινωνικοπολιτική καταγραφή του αγώνα τριών gay Παλαιστινίων, οι οποίοι ζουν παράνομα στη χώρα του εχθρού, να διεκδικήσουν τα αυτονόητα -τη ζωή, την ελευθερία, την πατρίδα- ενώ είναι εξαναγκασμένοι να διαπραγματεύονται την ύπαρξή τους πάντα σε έναν μη τόπο.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής:

Βένια Βέργου (κριτικός κινηματογράφου)
Τάκης Σπετσιώτης (σκηνοθέτης – συγγραφέας)
Νίκος Σούλης (σκηνοθέτης)”

Βραβείο Κοινού

Το κοινό, έπειτα από ψηφοφορία ανέδειξε ως καλύτερη ταινία, την ταινία “Facing Mirrors

faust9

Βραβείο Antivirus για Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους

Για πρώτη φορά το 2013, το αγαπημένο μας γκέι free press Antivirus, απένειμε βραβείο για καλύτερη ταινία μικρού μήκους. Όλες οι φετινές ταινίες μικρού μήκους που προβλήθηκαν ήταν υποψήφιες.

Και η μικρού μήκους ταινίας που κέρδισε ήταν η ταινία “From Lucas to Luus

*Οι φωτογραφίες είναι του Guram Chachanidze