Τρίτη, 16 Απριλίου
Ώρα Πάνελ: 19:00
ΠΡΟΒΟΛΕΣ – ΠΑΝΕΛ – ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ
O ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ
Στην Ελλάδα ζουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, αποτελώντας ένα 10% του συνολικού πληθυσμού. Την τελευταία πενταετία πολλά έχουν αλλάξει στην κοινωνική και στην επιδοματική πολιτική σε σχέση με τα ΑμεΑ. Σε αυτές ακριβώς τις αλλαγές αναφέρεται η Γιώτα Καραγιάννη όταν μιλά για «μισαναπηρισμό» στο βιβλίο της «Η αναπηρία στην Ελλάδα της κρίσης». Πρόκειται για αλλαγές που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια αξιοπρέπειας, τον εξευτελισμό και την αμφισβήτηση – και πολλές φορές την εσκεμμένη υποτίμηση – της αναπηρίας των προαναφερθέντων ανθρώπων. Οι άνθρωποι αυτοί παλεύουν να επιβιώσουν σε ένα κράτος μηδενικής πρόνοιας και προοδευτικά αυξανόμενης αδιαφορίας. Στην συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του αφιερώματος «Κατά του Μισαναπηρισμού», ήρθε η ώρα να δοθεί φωνή σε αυτή την αφανή αλλά τεράστια κοινωνική ομάδα, η οποία ίσως και να έχει βουλιάξει όσο καμία άλλη λόγω της κρίσης.
Στα πλαίσια του αφιερώματος θα προβληθεί η ταινία “Love, Scott”.
Οι Καλεσμένοι του Πάνελ
Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου: Ψυχολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ιδρύτρια της ΜΚΟ «Λάρα» για την εκπαίδευση σκύλων-οδηγών για τυφλούς.
Παναγιώτης Δημητράς: Εκπρόσωπος Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι
Παναγιώτα Καραγιάννη: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και συγγραφές του βιβλίου «Η αναπηρία στην Ελλάδα της κρίσης».
Ελένη Μπαρμπαλιά: Πρόεδρος Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας, ΣΥ.ΔΑ.
Ανδρέας Μπαρδάκης: Ακτιβιστής, γνωστός ως «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»
Αντώνης Ρέλλας: Σκηνοθέτης – ανάπηρος ακτιβιστής. Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ
Η Ταινία του Αφιερώματος
Love, Scott – ελληνικοί υπότιτλοι (Laura Marie Wayne, Καναδάς, 76′, 2018)
Ημερομηνία Προβολής: 16/04, 17:30, αίθουσα B
Μια τυπική νυχτερινή έξοδος στις 12 Οκτωβρίου 2013 μετατράπηκε σε εφιάλτη για τον γκέι μουσικό Scott Jones, όταν από το πουθενά δέχτηκε βάναυση επίθεση με μαχαίρι έξω από ένα κλαμπ, η οποία τον άφησε ανάπηρο. Ο Shane Matheson, ο άνθρωπος που έκανε την αποτρόπαια πράξη, βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής για μια δεκαετία. Το Καναδικό δικαστικό σύστημα όμως δεν πείστηκε ποτέ πως αυτό ήταν ένα έγκλημα μίσους.