Outview Film Festival 2013 – Απολογισμός

0

Το 7o Outview Film Festival «Ημέρες Queer Κινηματογράφου» με το φετινό του σύνθημα «ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΦΤΕΙ ΠΟΤΕ!» για 11 ημέρες γεμάτες από κινηματογραφικές προβολές και queer events απέδειξε ακριβώς αυτό…δηλαδή ότι «Δεν πτοούμαστε»!

67 πολυβραβευμένες queer ταινίες από όλο τον κόσμο έκαναν το κινηματογραφικό τους ταξίδι για να προβληθούν στο σινεφίλ κοινό της Αθήνας για να λάβουν τα καλύτερα σχόλια!

Πέρα από τις πολυβραβευμένες ταινίες ιδιαίτερη χαρά και τιμή είχαμε να φιλοξενήσουμε επίσημους…αλλά και «ανεπίσημους» καλεσμένους στο φεστιβάλ!

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

14608749651_9a52f38cdf_nΑναπάντεχη έκπληξη ήταν η επίσκεψη του γνωστού ηθοποιού, συγγραφέα, κωμικού, ακτιβιστή και γενικότερα πολυτάλαντου Stephen Fry. Ο «κινηματογραφικός» Oscar Wilde κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα χαιρέτησε το κοινό του φεστιβάλ και εκδήλωσε το θαυμασμό του για τον ελληνικό πολιτισμό.

Οι πρωταγωνίστριες της ταινίας Facing Mirrors παρουσίασαν πολυβραβευμένη ταινία τους και μετά την προβολή ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό όπου μάθαμε για τις δυσκολίες των γυρισμάτων και γενικότερα για τη νομοθεσία σχετικά με την ομοφυλοφιλία σε μια τόσο συντηρητική χώρα όπως το Ιράν.

Παγκόσμια πρεμιέρα είχαμε φέτος στο φεστιβάλ για τη νέα ταινία των Michael Stock και Carsten CierockiHealing By Sharing”. Ο Michael Stock έχει ξαναεπισκεφτεί το φεστιβάλ το 2010 όταν παρουσίασε τότε το βραβευμένο του ντοκιμαντέρ “Postcard to daddy”.

Ο γνωστός performer από το Τελ Αβίβ, Uriel Yekutiel, πραγματικά έλαμψε στο Queer Israeli Party που έγινε στα πλαίσια του φεστιβάλ στο Apartment!

Επίσης πρώτη κινηματογραφική στάση έξω από το Τελ Αβίβ ήταν το φετινό Outview Film Festival για το προσωπικό ντοκιμαντέρ των Yaelle και Aya Shwed, “Home Is You” οι οποίες γύριζαν την ταινία τους πάνω από 2 χρόνια και απάντησαν σε αρκετές προσωπικές ερωτήσεις του κοινού.

Φυσικά και φέτος δεν έλειπαν οι Έλληνες κινηματογραφιστές που κάθε χρόνο δείχνουν την στήριξη τους και το έργο τους. Ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης κέρδισε το κοινό με τη νέα του ταινία “They Glow in The Dark”, ο Ζαχαρίας Μαυροειδής επέστρεψε με τον “Ξεναγό” δίνοντας την ευκαιρία σε όσους δεν είχαν προλάβει να την δουν όταν κυκλοφόρησε. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η νέα γενιά queer κινηματογραφιστών όλο και μεγαλώνει: ο Άλκης Παπασταθόπουλος με τη μικρού μήκους ταινία του “En Flicka” και η Κατερίνα Τριχιά με την «Σταχτοπούτα45QO» μια queer παραλλαγή του γνωστού παραμυθιού και φυσικά ο Menelas με τη νέα του δημιουργία “Post Orgasmic”. Ιδιαίτερη χαρά ήταν και η προβολή της ταινίας “Roughcut” από την Ελιάνα Αμπραναβέλ που ήταν παρών μαζί με τους πρωταγωνιστές της ταινίας της για να την παρουσιάσουν.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΤΗ

Η κριτική μας επιτροπή:

Βένια Βέργου (κριτικός κινηματογράφου)
Τάκης Σπετσιώτης (σκηνοθέτης – συγγραφέας)
Νίκος Σούλης (σκηνοθέτης)

Απένειμε το βραβείο κριτικής επιτροπής στην ταινία του Παναγιώτη Ευαγγελίδη “They Glow in the dark κι επίσης έδωσε δυο μνείες στις ταινίες “Beyond the walls” και “The invisible men”.

Για πρώτη φορά φέτος, το αγαπημένο μας γκέι free press Antivirus, απένειμε βραβείο για καλύτερη ταινία μικρού μήκους. Και η μικρού μήκους ταινίας που κέρδισε είναι η “From Lucas to Luus

Και το σημαντικότερο βραβείο , το Βραβείο Κοινού, το οποίο αναδείξατε εσείς το κοινό μέσα από ψηφοφορία κέρδισε η ταινία “Facing Mirrors” η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη ταινία που έχει ως πρωταγωνίστρια μια τρανς χαρακτήρα.

Μετά την απονομή βραβείων ακολούθησε ένα καταπληκτικό live με την Marietta Fafouti και τους Minor Project που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Σας ευχαριστούμε για άλλη μια χρονιά και ένα απίστευτο φεστιβάλ και φυσικά τους υποστηρικτές χωρίς τους οποίους το φεστιβάλ δεν θα ήταν δυνατό.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
Instituto Cervantes
Institut Francais
Embassy of Israel
Goethe Institut
Norwegian Embassy
Norwegian Institute
Embassy of Sweden

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ
Eagle Bar
Zipper
Flex Sauna

ΧΟΡΗΓΟΙ
Gaygreecego.com
Ο Τζιτζικας κι ο Μέρμηγκας
Bio Art
Attraxx
Hip Café
Salero
Mystic Pizza
Pixel on Paper
Νεανικό Πλάνο

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟIΝΩΝΙΑΣ
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ
Antivirus
Lifo
Mindradio.gr
Flix.gr
DocTv
Debop.gr
Colour Youth
In2life.gr
Elculture.gr
Go-Out.gr
Forfree.gr
Clickatlife.gr
10%
Θετική Φωνή
Ath Checkpoint
Gaydar.gr
Move It
Lesbian.gr
Gaygreece.gr
Transs.gr
Gitv.gr
Gkoultouroblog.gr
Πολύχρωμος Πλανήτης
Εν Αθήναις

PHOTOS BY GURAM CHACHANIDZE