Gore Vidal: United States of Amnesia

0

Gore Vidal: United States of Amnesia

Nicholas Wrathall

20131 h 29 min
Overview

Κανένας άλλος δεν έχει επηρεάσει τόσο τον κόσμο της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου ή της πολιτικής όσο ο Gore Vidal. Με μοναδικές συνεντεύξεις με τον ίδιο τον Gore Vidal, αυτό το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ένα πορτραίτο αυτού του ζωντανού θρύλου του Αμερικάνικου φιλελευθερισμού.

Metadata
Director Nicholas Wrathall
Release Date 2013
Country  USA
Details
Movie Language
Images
No images were imported for this movie.

Κανένας άλλος δεν έχει επηρεάσει τόσο τον κόσμο της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου ή της πολιτικής όσο ο Gore Vidal. Με μοναδικές συνεντεύξεις με τον ίδιο τον Gore Vidal, αυτό το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ένα πορτραίτο αυτού του ζωντανού θρύλου του Αμερικάνικου φιλελευθερισμού. Η επαγγελματική ζωή του Gore Vidal μετράει πάνω από 50 χρόνια δράσης του στην Αμερικάνικη πολιτική. Η επιστροφή του στις ΗΠΑ το 2005 και η δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ είναι το τελευταίο στάδιο της δημιουργικής του καριέρας και είναι μια μοναδική δυνατότητα να μοιραστούμε την άποψη του για την Αμερική του 21ου αιώνα. Συμμετέχουν επίσης και οι Tim Robbins, Sting, Mikhail Gorbachev, David Mamet, Norman Mailer κ.α.

Σύντομο Βιογραφικό:
Ο Γκορ Βιντάλ (1925-2012) γεννήθηκε στη Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ στο Γουέστ Πόιντ και μεγάλωσε στην Ουάσιγκτον. Πήγε σε πολύ ακριβά ιδιωτικά σχολεία, αλλά ποτέ στο πανεπιστήμιο. Σε ηλικία δεκαεφτά χρόνων κατετάγη στο στρατό και υπηρέτησε σ’ ένα στρατιωτικό πλοίο στη Θάλασσα Πέρινγκ, όπου έγραψε το πρώτο του βιβλίο, με τον τίτλο “Ουίλιγουο”. Το τρίτο του βιβλίο, “The City and the Pillar” (“Η Πόλη και ο Στυλοβάτης”), προκάλεσε αναταραχή και έντονες αντιδράσεις το 1948 όταν κυκλοφόρησε γιατί περιείχε για πρώτη φορά ανοικτές περιγραφές του ομοφυλόφιλου βασικού ήρωά του. Στη δεκαετία του ’60, τρία βιβλία απέσπασαν πολλούς επαίνους και καθιέρωσαν διεθνώς τη φήμη του Βιντάλ: “Ιουλιανός” (1964• στα ελληνικά, εκδόσεις “Εξάντας”), “Ουάσιγκτον” (1967) και “Μάιρα Μπρέκινριτζ” (1968). Η συλλογή δοκιμίων του “Ηνωμένες Πολιτείες” κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου το 1993. Το 1995 δημοσίευσε μία μελέτη με τον τίτλο “Παλίμψηστο” που σύμφωνα με τους Κυριακάτικους Τάιμς ήταν “ένας από τους καλύτερους απολογισμούς σε πρώτο πρόσωπο για τον εικοστό αιώνα που θα μπορούσαμε να περιμένουμε”. Παράλληλα με το συγγραφικό του έργο είχε και πλούσια πολιτική δράση. Ως υποψήφιος των Δημοκρατικών στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης για το Κογκρέσο, πήρε τις περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο, με συγκριτικά στοιχεία μισού σχεδόν αιώνα πίσω. Ο Βιντάλ ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός και επικριτικός απέναντι στην αμερικανική πολιτική και τους πολιτικούς της χώρας του, θεωρώντας πως χαρακτηρίζονται από τη διαφθορά και ευθύνονται για τον θάνατο της “αμερικανικής αυτοκρατορίας”. Είχε περιγράψει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τη χώρα του βαρετού και την πατρίδα του άχρωμου. Από το 1960 ζούσε στην Ιταλία, απ’ όπου επέστρεψε το 2003 όταν πέθανε ο επί 50 χρόνια σύντροφός του Χάουαρντ Όστιν. «Παρέμεινα μια σημαντική μορφή της αμερικανικής αντιπολίτευσης ως το τέλος, φανατικός πολέμιος του προέδρου Μπους (“Με οτιδήποτε ασχολήθηκαν οι άνθρωποί του, τα θαλάσσωσαν. Θα ήταν καλύτερο να έχουν παραιτηθεί ή απλώς να πάνε για γεύμα όταν συνέβη η 11η Σεπτεμβρίου, αφού δεν θα μπορούσαν με τίποτα να την αποτρέψουν”, είπε σε συνέντευξή του στον “Guardian” το 2007). Πέθανε στις 31 Ιουλίου 2012 στο σπίτι του στο Hollywood Hills της Καλιφόρνια, σε ηλικία 86 ετών, μετά από επιπλοκές από πνευμονία. (Πηγή: www.biblionet.gr/)