ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ “WHAT WILL YOU BE WHEN YOU GROW UP?” ΑΠΟ ΤΟΝ LUIZ VELOSO

0

Έκθεση φωτογραφίας
“What Will You Be When You Grow Up?” από τον Luiz Veloso


14-24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

“Πήρε τον καθρέπτη στα χέρια του, έναν πρόχειρο με λαβή που πάντα ήταν πάνω στο κομοδίνο, μετά έφερνε τα γυαλιά στα μάτια του για να δει με κάθε λεπτομέρεια στο πρόσωπο του, άφησε τον καθρέπτη και άνοιξε το συρτάρι, μια φωτογραφία του, μπόλικων χρόνων πρίν βρισκότανε στο χέρι του κι κοιτούσε προς την πλευρά μου. «Τότε και τώρα» μου είπε, την έχω πάντα στο συρτάρι πάνω πάνω, την κοιτάω συχνά για να λυπάμαι που γερνάω και να χαίρομαι αυτά που έζησα και ζώ. Άφησε την φωτογραφία και ξανά έπιασε τον καθρέπτη ενώ μουρμούρισε «μεγαλώνουμε έτσι δεν είναι; και πλέον δεν μπορούμε να πούμε… όταν μεγαλώσω τι θα γίνω,ε τι θα γίνω… θα γίνω…γέρος!” χαμογέλασε για τα καλά κι έτσι άφησε τον καθρέπτη στην πιστή του θέση και έπιασε το πρόσωπο του με την παλάμη να ψηλαφίζει τελετουργικά τις χαραγμένες ρυτίδες του, όμως το έκανε όπως κάνουν οι νέοι με ναρκισσισμό μετά το ξύρισμα . Άρχισε να μου μιλάει για το πώς ήταν η gay σκηνή στην εποχή του, για το πώς ήταν αυτός στα νιάτα του. Περάσαμε υπέροχα εκείνο το βράδυ, σηκώθηκε από το κρεβάτι, πήγε μέχρι το αυτοσχέδιο μπαρ, κύλησε δυο ποτά στα ποτήρια και με σέρβιρε με γοητεία, ήξερε να φλερτάρει, το σώμα του ήταν γεροδεμένο, δεν το είχε και δεν τον είχε παρατήσει και μετά βγήκαμε έξω στα σύγχρονα gay μαγαζιά για να καταλήξουμε κάπου πέρα στην Φυλής, εκεί έλεγε ότι χώραγε καλύτερα. Εκεί του δίνανε σημασία, έστω και για κάποιο ίσως όχι τόσο κολακευτικό λόγο, όμως του δίνανε σημασία και αυτό τον έκανε να αισθάνεται καλύτερα!”

Η κοινότητα μας παλεύει για ορατότητα, στο δρόμο, στα pride, στα περιοδικά, στα σάιτς, τι όμως λείπει από τον καθρέπτη της; τι όμως μένει κρυφό από την ορατότητα της; Η ηλικία που δεν είναι νεαρή, η ηλικία που προχωράει για τον τρίτο γύρο. Αυτή η πολύτιμη ηλικία που υπήρχε πριν από εμάς δέχεται ποικίλες διακρίσεις μέσα στην ίδια κοινότητα που έχτισε.

Τι θα γίνω όταν με το καλό μεγαλώσω;
Ένα όμορφος ηλικιωμένος!

Η έκθεση αυτή που είναι ένα work in progress μια μεγαλύτερης δουλείας, βάζει τα πρώτα λιθαράκια ορατότητας στις ηλικίες της κοινότητας μας που μεγαλώνουν!

Στο φετινό 10ο Outview Film Festival Louiz Veloso αφήνει τις χωρικές δομές και περνά στα ανθρώπινα σώματα. Πιο συγκεκριμένα στα πορτραίτα ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Σε αυτή την έκθεση θα έχουμε την ευκαιρία να κοιτάξουμε πρόσωπα ατόμων και υποκειμενικοτήτων τις οποίες πολλές φορές αγνοούμε ή προσπερνάμε. Ο Luiz Veloso ρίχνει τους προβολείς και φέρνει στο κέντρο της σκηνής άτομα που χρίζουν σημασίας και σεβασμού, όχι τόσο για την ηλικία τους αυτή καθαυτή, αλλά για το παρελθόν που κουβαλούν, είτε αυτό είναι ακτιβιστικό, είτε καλλιτεχνικό, είτε απλά ανθρώπινο. 

Luiz Veloso

Luiz Veloso
Luiz Veloso

Ο Luiz Veloso γεννήθηκε το 1968 στη Βραζιλία. Επειδή η οικογένειά του ταξίδευε συνεχώς στην αχανή Βραζιλία, αυτή η εμπειρία του προσέφερε την ευκαιρία να τραβήξει άπειρες φωτογραφίες και να αποκτήσει μια μοναδική συλλογή τοπίων, ενώ συγχρόνως του «κόλλησε» το μικρόβιο της περιέργειας να εξερευνήσει κι άλλες χώρες.

Το 1987 εγκαταστάθηκε στη Μπραζίλια, όπου η μοντέρνα αρχιτεκτονική του Oscar Niemeyer του κέντρισε το ενδιαφέρον για την τέχνη και το σχέδιο και τον οδήγησε στην τέχνη της φωτογραφίας.

Το 2007 ο Luiz μεταφέρθηκε στην Ελβετία, όπου δημιούργησε ένα φωτογραφικό πρωτόκολλο της καθημερινής ζωής και παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στη Sony, ενώ οι φωτογραφίες του κέρδισαν βραβεία σε website της Ελβετίας και των ΗΠΑ.

Από το 2011 ζει στην Αθήνα , όπου η εναλλακτική σκηνή πολιτισμού ήταν καταλύτης για την επιθυμία του να εργάζεται αποκλειστικά με τη φωτογραγφία ως τέχνη.

Στην Αθήνα, μόνο το 2015 παρουσίασε τη δουλειά του σε τέσσερις εκθέσεις, τρεις σόλο και μία ομαδική. Οι σόλο εκθέσεις του URBIUM στο Premier Art Café, OPERTUS στο ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη και REPOSITIONING στον Ιανό είχαν ως θέμα κυρίως λεπτομέρειες από αρχιτεκτονικά κτίρια, αφηρημένες εικόνες που προ(σ)καλούν το μάτι να αναρωτηθεί για το χώρο στον οποίο κινείται το σώμα και για το πώς αντιλαμβανόμαστε το σύμπαν μέσα από γωνίες και λεπτομέρειες.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα είναι με την έναρξη του Outview, 14 Απριλίου 2016.