ΑΦΙΕΡΩΜΑ, “ΔΙΠΛΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ” ΣΤΟ OUTVIEW FILM FESTIVAL 2016

0

Με την υποστήριξη της Ολλανδικής Πρεσβείας, φιλοξενούμε φέτος στο Outview, το μοναδικό στην Ευρώπη International Queer & Migrant Film Festival του Άμστερνταμ με καλεσμένο τον καλλιτεχνικό του διευθυντή Chris Belloni, καθώς και τον σκηνοθέτη Sebastiaan Kes του ντοκιμαντέρ “One Kingdom, One Love”. Η ταινία Je Suis A Toi (All Yours) από τον Βέλγο David Lambert που πραγματεύεται την προσπάθεια ενός Αργεντίνου rent boy να τα βγάλει πέρα δουλεύοντας σε ένα φούρνο στο Βέλγιο κέρδισε βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο φεστιβάλ Κάρλοβυ Βάρυ το 2014 και στο φεστιβάλ Queer Lisboa το 2015. Με ένα πρόγραμμα 7 δυνατών ταινιών, μεταξύ των οποίων το συγκλονιστικό Oriented, ένα ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τις ζωές τριών gay παλαιστίνιων φίλων που αντιμετωπίζουν καθημερινά την εθνική και σεξουαλική τους ταυτότητα στο Τελ-Αβίβ (με την υποστήριξη της Ισραηλινής Πρεσβείας) και βραβευμένων ταινιών που περιλαμβάνει και τους Έλληνες σκηνοθέτες Κωνσταντίνο Γιάνναρη και Πάνο Κούτρα. Tο αφιέρωμα ολοκληρώνεται με ένα θεματικό πάνελ!

Je Suis A toi / Αll Υours (David Lambert, Belgium – Canada, 102′, 2014)

O Lucas, ένας νεαρός Αργεντινός δουλεύει ως σεξεργάτης για να μπορέσει να επιβιώσει στο Μπουένος Άιρες. Στο διαδίκτυο θα γνωρίσει το Henry, ένα μοναχικό Βέλγο φούρναρη, ο οποίος θα θελήσει να τον “σώσει” μετά από την online έκκληση του Lucas να του στείλει κάποιος ένα εισιτήριο για να ξεφύγει από τη ζωή του. Εκείνος θα διασχίσει τον Ατλαντικό για να γίνει μαθητευόμενος του φούρναρη, αλλά πολύ σύντομα αρχίζει να ασφυκτιά. Τίποτα δε θα είναι όπως φαινόταν όταν ο Lucas θα γνωρίσει την Audrey, την υπάλληλο του Ηenry.

Mε πολλά βραβεία όπως καλύτερης ταινίας στο Chéries-Chéris 2014, καλύτερου ηθοποιού για τον Νahuel Pérez Biscayart (Lucas) Karlovy Vary International Film Festival 2014 και καλύτερης ταινίας στο Milan International Lesbian and Gay Film Festival 2015.

Προβολή: 21/4/16 – 21.00-23.00
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 1

Προβολή: 23/4/16 – 21.30-23:30
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 2

One Kingdom, One Love (Sebastiaan Kes, Netherlands / Aruba / Netherlands Antilles, 59′, 2015)

Το 2001 η Ολλανδία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε το γάμο ατόμων του ιδίου φύλου. Αλλά στα νησιά της Καραϊβικής που ανήκουν στο Βασίλειο της Ολλανδίας, η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να θεωρείται ως μια ανωμαλία, ασθένεια και αμαρτία. Στο “One Kingdom, One Love” μια ομάδα ακτιβιστριών/ών για τα δικαιώματα των LGBTQI+ ατόμων από τα ολλανδικά νησιά της Καραϊβικής επισκέπτεται το Gay Pride του Άμστερνταμ το 2015 για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τον κοινωνικό αποκλεισμό των LGBTQI+ ατόμων από την Καραϊβική και δείχνει τη μάχη τους για ίσα δικαιώματα. Ειλικρινείς, προσωπικές αφηγήσεις δίνουν φως σε μια υποκουλτούρα που συνήθως σιωπά. Mε επίσημη συμμετοχή στο International Queer & Migrant Film Festival του Άμστερνταμ.

Παρουσία του σκηνοθέτη Sebastiaan Kes

Θα προβληθεί μαζί με τις ταινίες Unknown Unloved και The Neighbourhood

Προβολή: 22/4/16 – 19.15-22.15
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 1

Oriented (Jake Witzenfeld, Israel, 80, 2015)

Τo Oriented ακολουθεί τις ζωές τριών gay Παλαιστίνιων φίλων που αντιμετωπίζουν καθημερινά την εθνική και σεξουαλική τους ταυτότητα στο Τελ-Αβίβ. Ο Khader με καταγωγή από διακεκριμένη μουσουλμανική οικογένεια είναι πολύ αγαπητός στο Τελ-Αβίβ και ζει με το σύντροφο του, το David ο οποίος είναι Εβραίος. O Fadi είναι ένας ένθερμος Παλαιστίνιος εθνικιστής ο οποίος ερωτεύεται έναν Ισραηλινό Σιωνιστή. Ο Νaim πρέπει να πει στην οικογένεια του την αλήθεια για τη σεξουαλικότητά του. Αποφασισμένοι να άλλαξουν την καθημερινότητα τους, οι τρεις τους σχηματίζουν την “Qambuta”, μια πολιτιστική, αντιστασιακή συλλογικότητα με σκοπό να πολεμήσουν για έμφυλη και εθνική ισότητα. Μέσα απ’ τον ακτιβισμό τους θέτουν προς συζήτηση τι σημαίνει να μεγαλώνεις με το βάρος μιας πολύπλευρης ταυτότητας.

Mε επίσημη συμμετοχή στο International Queer & Migrant Film Festival του Άμστερνταμ, στο NewFest της Νέας Υόρκης και στο Brussels Pink screens film festival.

Μέρος του αφιερώματος Double Minority

Προβολή: 20/4/16 – 21.00-22.30
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 1

The Neighbourhood (Raymi Sambo, The Netherlands, 15′, 2015)

The Neighbourhood αφηγείται την ιστορία ενός μαύρου άνδρα που μετακομίζει σε μια αριστοκρατική γειτονιά με ένα νέο ξανθό κορίτσι. Οι γείτονες είναι καχύποπτοι για τον πολύ οικείο τρόπο που ο άνδρας φέρεται στο κορίτσι.

Προβολή: 22/4/16 – 19.00-22.15
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 1

Θα προβληθεί μαζί με τις ταινίες Unknown Unloved και One Kingdom, One Love

Unknown Unloved (Sabrina Sugiarto, The Netherlands / Suriname, 37′, 2015)

 Η σεξουαλική ποικιλομορφία αποτελεί ακόμα ταμπού στην κοινότητα LGBTQI+ από το Σουρινάμ με τα άτομα νa αντιμετωπίζουν πρoβλήματα με την αποδοχή του ίδιου τους του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Στο Uknown Unloved τα LGBTQI+ άτομα που μένουν στο Σουρινάμ αλλά και στην Ολλανδία μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της σεξουαλικότητάς τους. Το ντοκιμαντέρ μεταφέρει τους θεατές σαράντα χρόνια πίσω στην ανεξαρτησία του Σουρινάμ και την κατάσταση της LGBTQI+ κοινωνίας τότε και τώρα.

Προβολή: 22/4/16 – 19.00-22.15
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 1

Θα προβληθεί μαζί με τις ταινίες One Kingdom, One Love και The Neighbourhood

Xenia (Panos Koutras, Greece/France/Belgium, 128′, 2014)

Έχοντας κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα»,  το Xenia ακολουθεί το 16χρονο Dany ο οποίος μετά το θάνατο της μητέρας του αφήνει την Κρήτη για να βρει το μεγαλύτερο αδερφό του τον Οδυσσέα, ο οποίος ζει στην Αθήνα. Γεννημένα από Αλβανή μητέρα και Έλληνα πατέρα, τα δυο αδέρφια, ξένα στην ίδια τους τη χώρα, αποφασίζουν να πάνε στη Θεσσαλονίκη να ψάξουν για τον πατέρα τους και να τον αναγκάσουν να τα αναγνωρίσει επίσημα. Ταυτόχρονα στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται ακροάσεις για το talent show “Greek Star” . Ο Dany ονειρεύεται ότι ο ταλαντούχος αδερφός του Οδυσσέας θα μπορέσει να γίνει το νέο αστέρι του διαγωνισμού, o καινούργιος “Greek Star” της χώρας, μια χώρα που δεν τον αναγνωρίζει ως πολίτη της.

Δωρεάν Προβολή

Προβολή: 21/4/16 – 16.30-18.45
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 1

 Aπό την Άκρη της Πόλης (Kωνσταντίνος Γιάνναρης, Ελλάδα, 90′, 1998)

Ο δεκαοκτάχρονος Σάσα και οι μικρότεροι σε ηλικία φίλοι του Κοτσιάν και Παναγιώτης βρίσκονται στο επίκεντρο μιας παρέας Ρωσοπόντιων μεταναστών από το Καζακστάν, που ζουν στο Μενίδι και ονειρεύονται να κατακτήσουν τον κόσμο. Ο Σάσα βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με τον πατέρα του, σταματά τη δουλειά που απεχθάνεται –σε οικοδομή– και σπρώχνει τον Παναγιώτη στην αγκαλιά ενός πλούσιου gay νεαρoύ, του Νίκου. Όταν ένας σωματέμπορος, ο Γιώργος, του ζητάει να φυλάξει τη σεξεργάτρια Νατάσα ώσπου να βρει να την πουλήσει, αυτός την ερωτεύεται και την πηγαίνει σπίτι του. Ο πατέρας του όμως τους πετάει χωρίς δισταγμό στο δρόμο. Ο Σάσα ζητάει από τον Κοτσιάν να τους βοηθήσει να φύγουν από την πόλη αλλά εκείνος αναγκάζεται να τον προδώσει στον Γιώργο…

Δωρεάν Προβολή

Προβολή: 22/4/16 – 17.00-18.30
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 1