11ο Outview Film Festival 2018 – δελτίο τύπου

0

OUTVIEW FILM FESTIVAL
19-25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

«ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΣΟΥ… ΚΑΜΑΡΙ»

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
(Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Μετρό Κεραμεικός)

Εισιτήρια
Προβολή 5€, ημερήσιο 10€ / φοιτητικό 8€, διαρκείας 50€.
*Στους άνεργους η είσοδος στις απογευματινές προβολές (οι πρώτες προβολές της κάθε ημέρας) θα είναι ελεύθερη με επίδειξη της κάρτας ανεργίας.

OFFICIAL TRAILER: coming soon
Το τραγούδι του φετινού trailer είναι από τα πιο κλασικά και αγαπημένα ελληνικά ποπ κομμάτια των 80s, το Lost in the night του Κώστα Χαριτοδιπλωμένου. Αφορμή είναι το φετινό μας ταξίδι στον χρόνο προκειμένου να αγκαλιάσουμε τα κινήματα που μας αφορούν, τα οποία ξεπήδησαν από τη δεκαετία του ’80, όπως το Queercore, η σκηνή του Voguing και η πιο δυναμική έκρηξη του παγκόσμιου LGBTQI κινήματος. Με τα φετινά πάνελ (Ισότητα απέναντι στις γυναίκες στο χώρο του κινηματογράφου, Hospice Care, Gentrification / Εξευγενισμός, Ελληνικό Queer Cinema, My Body – My Home etc.) αποδεικνύουμε έμπρακτα για άλλη μια χρονιά, πως αγκαλιάζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφουγκραζόμαστε τις σύγχρονες ανάγκες και παλεύουμε για έναν κόσμο μέσα στον οποίο όλοι θα μπορούμε να ζούμε ισότιμα.

JUST CHARLIE
JUST CHARLIE

TΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
I Dream in Another Language (Ernesto Contreras, Mexico, 88’, 2017). Η ταινία απέσπασε το βραβείο κοινού στα φεστιβάλ του Sundance και της Florida, ενώ έχει διακριθεί στο φεστιβάλ των Guadalajara, HuelvaLatin American, Minneapolis St. Paul και Oslo/Fusion. Με την Υποστήριξη της ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ.

ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ
Just Charlie (Rebekah Fortune, UK, 97’, 2017) Βραβεία στα φεστιβάλ της Τσεχίας και του Κάιρο και υποψηφιό-τητες σε αντίστοιχα της Μεγάλης Βρετανίας, του Εδιμ-βούργου και της Γκουανταλαχάρα. Με την Υποστήριξη της ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ & ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. Στην τελετή λήξης, η κριτική επιτροπή (περισσότερες πληροφορίες σύντομα) θα απονήμει τα καθιερωμένα Βραβεία Outview: καλύτερης ταινίας, καλύτερου ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους, καλύτερη Ελληνική ταινία και βραβείο κοινού.

 

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ


ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, Σάββατο 21 Απριλίου, 19:00

Το πάνελ Ενδυναμώνοντας τις γυναίκες στο Σινεμά συμβάλλει στον αγώνα για την ισότητα φύλου
στην κινηματογραφική βιομηχανία. Καλεσμένες: Émilie Jouvet γαλλίδα σκηνοθέτης, φωτογράφος και καλλιτέχνης, με την ταινία της My Body, My Rules.
Fawzia Mirza πακιστανικής/καναδικής καταγωγής, ηθοποιός, συγγραφέας, παραγωγός με την ταινία της Signature Move. Susanne Sachsse γερμανίδα ηθοποιός, ευρέως γνωστή από τους πρωταγωνιστικούς της ρόλους σε πολυάριθμες ταινίες του Bruce La Bruce, με την ταινία του The Misandrists.
Limor Shmila ισραηλινή συγγραφέας, σκηνοθέτης, και υπεύθυνη διανομής ρόλων, με την ταινία της Montana.
Andria Wilson διευθύντρια του Inside Out, του LGBTQI φεστιβάλ του Τορόντο.
Με την Υποστήριξη της του ΙΔΡΥΜΑ ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ,
ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ,  και του ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

EΛΛΗΝΙΚΟ QUEER CINEMA, Κυριακή 22 Απριλίου, 13:00
Το Φεστιβάλ περισυλλέγει μια πληθώρα Ελληνικών ταινιών LGBTQ (15 μικρού και μεγάλου μήκους Ελληνικές ταινίες) με σκοπό την προώθηση του Queer Cinema στην Ελλάδα, γι αυτό και ήταν απαραίτητο τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσουμε το βραβείο καλύτερης Eλληνικής queer ταινίας που φέτος θα απονεμηθεί από την κριτική επιτροπή του μοναδικού και μεγαλύτερου LGBTQI περιοδικού τη Ελλάδας, το Antivirus. Στα πλαίσια της Ελληνικής Queer θεματικής, φιλοξενούμε τον πρωταγωνιστή της ταινίας “Άγγελος” του γιώργου Κατακουζηνού (1982) Μιχάλη Μανιάτη καθώς και τον πραγματικό Άγγελο Χρήστο Ρούσσο. Περισσότεροι καλεσμένοι θα ανακοινωθούν σύντομα.

BODΥ POLITICS, Δευτέρα 23 Απριλίου
Φιλοξενούμε το Amsterdam Transgender Film Festival, ένα φεστιβάλ τρανς ταινιών παγκόσμιου βεληνεκούς το οποίο δι-εκδικεί τον χώρο και την κοινωνική αποδοχή όλου του φάσματος των φύλων, ενώ φέτος θα μας παρουσιάσουν επιλογές από ταινίες μικρού μήκους, επιλεγμένες απ το προγράμματος τους. Παράλληλα η ομάδα του TranScreen θα συμμετάσχει σε συζή-τηση με τίτλο My body, My home το οποίο προωθεί την ποικιλομορφία του ανθρώπινου σώματος και καλλιεργεί την έννοια της αυτοαποδοχής, η οποία μοιραία βάλλεται από τα μη-ρεαλιστικά στερεότυπα ομορφιάς. Έτσι αποκηρύσσονται οι πλαστικές, ιατρικές και οι οποιεσδήποτε επεμβάσεις που η πατριαρχική και η καπιταλιστική κοινωνία, σχεδόν με βίαια, οδηγεί τα σώματα, να πράξουν ώστε για να γίνουν αρεστά. Το πάνελ και η φιλοξενία του TranScreen γίνεται με την υποστήριξη της ΟΛΛΑΝΔΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ενώ οι ταινίες Don’t Call Me Son και Bixa Travesty είναι με την υποστήριξη της ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ.

GENTRIFICATION / ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟΣ, Τρίτη 24 Απριλίου
Το ντοκιμαντέρ Gut Renovation αντανακλά την Αθήνα του Airbnb και του Gentrification (εξευγενισμός), ένα κοικωνικο-οικονομικό φαινόμενο και χαρακτηρίζεται από την αγορά και ανακαίνιση κατοικιών ή καταστημάτων σε υποβαθμισμένες αστικές γειτονιές, η οποία με τη πάροδο του χρόνου οδηγεί στην αναβάθμιση της συνοικίας και στην αύξηση της αξίας των ακινήτων και των ενοικίων. Οι κοινωνικές διαδικασίες αναδιάρθρωσης υποβαθμισμένων περιοχών της πόλης εκτοπίζουν τους πιο οικονομικά αδύναμους και τους αποβάλλει στα κατώτερα στρώματα του οικιστικού συγκροτήματος, όπου ήδη βρίσκονται συγκεντρωμένοι εκείνοι που η διαδικασία ανάπτυξης αφήνει στο περιθώριό της. Μετά την προβολή της ταινίας ακολουθεί panel για τα υπέρ και τα κατά του εξευγενισμού και της αναβάθμισης των περιοχών της πόλης μας με εκπρόσωπους από το FairBnB, δημοσιογράφους, καθηγητές του ΕΜΠ αλλά και κατοίκους της πόλης μας από το Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity. Οι ομιλητές/ριες θα ανακοινωθούν σύντομα.

HOSPICE CARE, Σάββατο 21 Απριλίου, 22:00
Το Hospice Care έχει σαν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών με προχωρημένη ή μη αναστρέψιμη νόσο μέσα από μια ολιστική αντιμετώπιση και το Outview Film Festival, επιθυμεί να αναδείξει την σημασία του, πόσο μάλλον στην σύγχρονη Ελλάδα. Η προβολή της ταινίας Other People (2016, 97’), που πραγματεύεται την ιστορία ενός νεαρού κωμικού που επιστρέ-φει στο συντηρητικό πατρικό του για να φροντίσει την μητέρα του, η οποία πάσχει από καρκίνο είναι η αφορμή για τη συζήτηση γύρω από το Hospice Care και την Ανακουφιστική φροντίδα (Palliative Care) σε ασθενείς με τερματικές ασθένειες και χρόνιες νόσους. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως κάθε χρόνο περισσότεροι από 61 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κάποια σοβαρή κατάσταση υγείας (Lancet Commissions 2017). Στην Ευρώπη πεθαίνουν ετησίως 1,6 εκατομμύρια άτομα από καρκίνο και περίπου 5,7 εκατ. άτομα από άλλα χρόνια νοσήματα. Το βάρος της φροντίδας των ασθενών κυρίως πέφτει στην οικογένεια και η υποστήριξη που χρειάζεται ο ασθενής πολλές φορές δεν υφίσταται. Οι καλεσμένοι θα ανακοινωθούν σύντομα.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

KIKI, Σάββατο 21 Απριλίου, 22:00
Από τις αίθουσες χορού του Χάρλεμ και από τα σπλάχνα της μαύρης gay και drag κουλτούρας ξεπήδησε το Voguing που έγινε γνωστό από την θρυλική ταινία Paris is Burning και έγινε ακόμα πιο διάσημο από το τραγούδι Vogue της Madonna. Η συνέχεια έρχεται φέτος στο Outview με το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ ΚΙΚΙ που επικεντρώνεται στην ιστορία επτά νέων μέσα από τις προετοιμασίες και τις θεαματικές τους εκτελέσεις στο Voguing. Ακολουθεί Voguing Show στο club BeQueer. Καλεσμένη η πρωτα-γωνίστρια της ταινίας Gia Marie Love (USA), με την Υποστήριξη της ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Yony Leyser, Queercore: how to punk a revolution , outview 2018
QUEERCORE

QUEERCORE, Παρασκευή 20 Απριλίου, 20:00
Ένα πολιτισμικό και κοινωνικό κίνημα που βγήκε από την punk και new wave σκηνή των δεκαετιών του ‘80 του ‘90, και απέρριψε το status quo αμφότερου του στρέιτ αλλά και του γκέι κόσμου. Ακολουθεί το θεματικό QUEERCORE party με guest την πιο διάσημη ακτιβίστρια/drag queen του Βερολίνου, την Gloria Viagra, την Παρασκευή 20 Απριλίου στο club BOILER. Καλεσμένος ο σκηνοθέτης yony Leyser (Γερμανία).

COLBΥ KELLER, Κυριακή 22 Απριλίου
O Colby Keller είναι ένας βετεράνος της πορνό βιομηχανίας που τα τελευταία δέκα χρόνια έχει εμφανιστεί σε πάνω από εκατό ταινίες. H σειρά του Colby Does America είναι ένα φιλόδοξο, συνεργατικό καλλιτεχνικό πρότζεκτ που βασίζεται στην μαγνητοσκόπηση των ερωτικών περιπετειών του 50 πολιτείες των Η.Π.Α. Μετά την προβολή ο Colby Keller θα παρευρεθεί στην Alexander Sauna ώστε να γνωρίσει από κοντά τους θαυμαστές του, ενώ θα ακολουθήσει Wet Show από τα gogoboys της Alexander Sauna.

 

ΤA HIGHLIGHTS ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

BIXA TRAVESTΥ (Claudia Priscilla, Kiko Goifman, Βραζιλία, 75’, 2018) Η ζωή της τρανσέξουαλ τραγουδίστριας Linnda Quebrada που κατάγεται από μια φτωχή περιοχή του Σάο Πάολο, μια ισχυρή παρουσία που επιδιώκει να καταπολεμήσει αρχέτυπα και στερεότυπα. Βραβείο Teddy Awards 2018 Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Με την Υποστήριξη της ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ

DON’T CALL ME SON (Mikko Makela, Brazil, 82’, 2017) Ο Pierre φοράει eyeliner, μαύρο δαντελένιο εσώρουχο, και κάνει σεξ με αγόρια αλλά και κορίτσια. Όταν η μητέρα του συλλαμβάνεται επειδή έκλεψε αυτόν και την αδελφή του μετά τη γέννηση τους, επιστρέφει στους βιολογικούς γονείς του οι οποίοι τον υποδέχονται ένθερμα – τουλάχιστον μέχρι να τους συνοδεύσει σε ένα παιχνίδι μπόουλινγκ με ένα ζεβρέ μίνι φόρεμα. Με την Υποστήριξη της ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ

THE DEATH AND LIFE OF MARSHA P. JOHNSON (David France, ΗΠΑ, 105’, 2017) Όταν το 1992 η δημοφιλής και αυ-τοαποκαλούμενη ως “βασίλισσα του δρόμου” Marsha της οδού Christopher της Νέας Υόρκης βρέθηκε νεκρή στον ποταμό Hudson, η αστυνομία της Νέας Υόρκης εκτίμησε τον θάνατό της ως αυτο-κτονία. 25 χρόνια μετά η ακτιβίστρια Victoria Cruz επανεξετάζει τι συνέβη με την υπόθεση και επιδιώκει να κινητοποιήσει τις αρχές ώστε τελικά να βρει τα αιτία του θανάτου της Marsha. Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Kaleidoscope LGBT Fest, L.A. Outfest και Sheffield International Documentary Fest.
DREAM BOAT (Tristan FerlandMilewski, Γερμανία, 92’, 2017) Μα-κριά από οικογένειες και πολιτικούς περιορισμούς, ακολουθούμε πέ-ντε άνδρες στην πορεία μιας γκέι κρουαζιέρας, παρακολουθώντας τους πίσω από τις επίπλαστες ψευδαισθήσεις τους και εστιάζοντας στο ανθρώπινο ειλικρινές συναίσθημα. Επίσημη Συμμετοχή Berlinale 2017 και υποψήφιο για βραβείο Teddy στην κατηγορία ντοκιμαντέρ.

1:54 (Yan England, Καναδάς, 106’, 2016) Ο Tim είναι ένας ντροπαλός και εσωστρεφής έφηβος που έρχεται αντιμέτωπος με μια συμμορία εκφοβιστών, αρχηγός των οποίων είναι ο Jeff. Οι δυο τους συμμετέχουν στους σχολικούς αγώνες, γεγονός που κάνει την αντιπαλότητα τους ακόμη πιο έντονη. Η ταινία, που επικεντρώνεται στο σχολικό bullying, έχει αποσπάσει δυο βραβεία στο φεστιβάλ του Αμβούργου και του Rhodes Film Festival.

FREAK SHOW
FREAK SHOW

FREAK SHOW (TrudieStyler, USA, 91’, 2017) Όταν η μητέρα του Billy αναγκάζεται να τον στείλει να ζήσει με τον πατέρα του, ο υπέροχα εκκεντρικός έφηβος βρίσκεται αναγκασμένος να φοιτήσει σε ένα συντηρητικό σχολείο. Απτόητος από τους εκφοβιστές του, ο ατρόμητος Billy θα προκαλέσει το πιο δημοφιλές κορίτσι του σχο-λείου για να κερδίσει τον τίτλο της βασίλισσας του χορού. Αυτή η υπερήφανα εκκεντρική κωμωδία είναι μια ακαταμάχητη ωδή για τους παρείσακτους και για τους αντικομφορμιστές όλων των σχη-μάτων, στολισμένο με τις ερμηνείες των Bette Midler και Laverne Cox. Υποψήφια στο Berlin International Film Festival 2017.

THE WOUND (John Trengrove, Νότιος Αφρική, 88’, 2017) Στο Ανατολικό Ακρωτήριο της Νότιας Αφρικής ο Xolani ταξιδεύει σε ένα απομακρυσμένο βουνό για να βοηθήσει στην Xhosa-περι-τομή, ένα τελετουργικό κατά τη διάρκεια του οποίου τα αγόρια γίνονται άνδρες. Απομονωμένοι από τις γυναίκες, οι νέοι άντρες μαθαίνουν για τους αρρενωπούς κώδικες της κουλτούρας τους. Η ταινία έχει αποσπάσει πάνω από 7 βραβεία, μεταξύ των οποίων Βραβείο AAFCA Award, Υποψήφια για Teddy Awadrs 2017, Βραβείο Frameline 2017, L.A. Outfest 2017, London Film Festival 2017.

A MOMENT IN THE REEDS (MikkoMakela, H.B./Φιλανδία, 108’, 2017) Ο Tareeq είναι ένας Σύρος πρόσφυγας που βοηθά στην ανακαίνιση ενός σπιτιού που ανήκει στην οικογένεια του Leevi, ο οποίος επιστρέφει από τις σπουδές στο Παρίσι. Επίσημη συμμετοχή BFI Flare London 2017.

MΥ WONDERFUL WEST BERLIN (Jochen Hick, Γερμανία, 97’, 2017) Οι ιστορίες και οι εμπειρίες πολιτικών ακτιβιστών, παραθεριστών, ηδονιστών, ιδιοκτητών κλαμπς, μουσικών, σχε-διαστών μόδας της γκέι ζωής στο δυτικό Βερολίνο την περίοδο μεταξύ του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της πτώσης του Τείχους. Υποψήφιο για βραβείο Teddy 2017.

STUMPED (Robin Berghaus, ΗΠΑ, 72’, 2017) O Will απολαμ-βάνει τη ζωή με τον σύντροφο του και τη νέα δουλειά του ως καθηγητής κινηματογράφου. Όταν νοσηλεύεται στο νοσοκο-μείο για έναν επίμονο πόνο που προκλήθηκε από μια θανατη-φόρα λοίμωξη, οι γιατροί για να του σώσουν τη ζωή αναγκά-ζονται να ακρωτηριάσουν τα χέρια και τα πόδια του. Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Cleveland International Film Festival και στο Rhode Island International Film Festival.

THE MISANDRISTS (Bruce La Bruce, Γερμανία, 91’, 2017) Μια μυστική τρομοκρατική σπείρα φεμινιστριών σκοπεύει να απελευθερώσει τις γυναίκες, να ανατρέψει την πατριαρχία και να ξεκινήσει μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Την ομάδα ηγείται η “Μεγάλη Μητέρα”, η οποία λειτουργεί ένα σχολείο ως βιτρίνα της σπείρας. Επίσημη Συμμετοχή Berlinale 2017, υπο-ψήφιο για το μεγάλο βραβείο στο Gay & Lesbian Film Festival του Παρισιού, Chéries-Chéris. Μετά την ταινία θα παρουσιάσει τον μονόλογο της Confession Of An Actress, μια τοποθέτηση/καταπέλτης προς την ελλειπή ματιά του σκηνοθέτη πάνω στην λεσβιακή κατεύθυνση της ταινίας.

THE UNTOLD TALES OF ARMISTEAD MAUPIN (Jennifer M. Kroot, ΗΠΑ, 90’, 2017) Η ζωή, το έργο και η εξέλιξή του συγγραφέα, από συντηρητικό γιο του OldSouth σε πρωτοπό-ρο των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, τα μυθιστορήματα του οποίoυ έχουν εμπνεύσει εκατομμύρια κόσμο. Βραβείο στο SXSW Film Festival 2017.

 

www.outview.gr
facebook.com/OutviewFestival
instagram.com/outviewfest