ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΧΟΝΤΡΕΛΕΣ: ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΧΟΝΤΡΑ ΣΩΜΑΤΑ – ΠΡΟΒΟΛΕΣ & ΠΑΝΕΛ

0

Ας μιλήσουμε επιτέλους για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: το πάχος ΔΕΝ είναι αστείο, ΔΕΝ είναι σημάδι αποτυχίας, ΔΕΝ είναι σιχαμένο. Σιχαμένη είναι η χοντροφοβία, και το φαινομενικά αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ατόμου νασχολιάζει αρνητικά τα χοντρά σώματα.

Tο φετινό Outview Film Festival κάνει αφιέρωμα στα χοντρά σώματα και παρουσιάζει ένα πάνελ που αποτελείται από τέσσερις χοντρέλες οι οποίες θα μιλήσουν για το θέμα του πάχους στην Ελλάδα και στην Ολλανδία. Μοιραζόμενες τις προσωπικές τους εμπειρίες ως χοντρές θηλυκότητες, θα εξερευνήσουν τις πολιτικές, κοινωνικές και συναισθηματικές διαστάσεις του πάχους στην παρούσα χοντροφοβική κοινωνία. Θα συζητηθούν θέματα όπως:

-τι συμβαίνει με τη χοντροφοβία στον ιατρικό χώρο, και γιατί κόπτονται όλοι για την υγεία μας;
-γιατί άκυροι άγνωστοι αισθάνονται υπόχρεοι να μας ενημερώσουν ότι “αν έχανες πέντε κιλά θα ήσουν πολύ ωραία γυναίκα”;
-τι θα συνέβαινε αν όλες οι χοντρέλες της γης σταματούσαν να απολογούνται για την ύπαρξή τους, πιάνονταν χέρι χέρι, και υπόσχονταν να ΚΑΤΑΒΡΟΧΘΙΣΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟ τον επόμενο άνθρωπο που θα τους κάνει παρατήρηση για το βάρος τους;

Επιπλέον στα πλαίσια της εισήγησης θα προβληθούν οι εξής ταινίες:

“Fat Body (In)visible”, Margitte Kristjansson

Το Fat Body (In)visible είναι ένα ντοκυμαντέρ μικρού μήκους της χοντρής ακτιβίστριας Margitte Kristjansson, το οποίο εξερευνά τη σχέση που έχουν δύο γυναίκες, κάτοικοι του Σαν Ντιέγκο, με τα σώματά τους. Μέσα από τις συντεντεύξεις και τα πορτραίτα των δύο γυναικών, η Kristjansson μας αποκαλύπτει όχι μόνο το πώς αναμένεται από τις γυναίκες να νιώθουν για τα σώματά τους, αλλά επίσης τι κάνουν αυτές οι δύο συγκεκριμένες γυναίκες ώστε τα σώματά τους να φανούν σε έναν κόσμο που θα προτιμούσε να έμεναν στην αφάνεια.

“Cupcake”, Allyson Mitchell

Η Cupcake είναι ένα παχουλό πανέμορφο κορίτσι. Μας μεταφέρει στην αναζήτηση για το τέλειο επιδόρπιο, αποδεικνύοντας πως το να τρως είναι ερωτικό. Η Cupcake μιλάει χωρίς αναστολές για τα επιδόρπια που αγαπάει.

“Chow Down”, Allyson Mitchell

Ένα παχουλό κορίτσι προσπαθεί να βρει το τέλειο ρούχο για την μεγάλη συναυλία. Το πρόβλημα είναι οτι τίποτα δεν της χωράει. Αντί να έρθει σε αμηχανία για την εικόνα του σώματός της, βρίσκει το απόλυτο ντύσιμο και στη συνέχεια επιχειρεί μια εξόρμηση στην κουζίνα όπου ένα φοβερό συγκρότημα της κάνει καντάδα απ’ το ψυγείο.

“Foodie”, Allyson Mitchel & Fiona Smythl

Γεννημένη σε έναν ασαφή κόσμο, παρατημένη στην πολύχρωμη εκδοχή του, η Foodie είναι γεμάτη συναίσθημα, καταναλωτισμό, πίεση και ηδονή. Ακροβατεί ανάμεσα σε συναισθηματικά δίπολα πείνας και κορεσμού, κακίας και φιλικότητας, έκθεσης και προστασίας. Η Foodie είναι η τέλεια καταναλώτρια, με κοινωνική συνείδηση αλλά και επιφύλαξη. Παλεύει να παραμείνει στα όρια του καλού και του αποδεκτού ανησυχώντας συνεχώς, προσπαθώντας να ζήσει για πάντα μέσα στην υπερβολή και την έλλειψη.

”Gordita”, Debby Wolfe

Μια plus size Latina ξαναβρίσκει την χαμένη της αυτοπεποίθηση με τη βοήθεια μιας βιντεοκασέτας που είχε τραβήξει ο αυθάδης, κουνιστός έφηβος εαυτός της στα 90ς. Όλος ο κόσμος έχει στιγμές αμφιβολίας και κατάθλιψης, αλλά καμιά φορά, το να θυμόμαστε τους εαυτούς μας πριν μας καταπιεί η πίεση της ενηλικίωσης, μπορεί να μας βοηθήσει να βγούμε απ’τη μιζέρια και να αντιληφθούμε τις πραγματικές μας δυνατότητες

”Flabzilla”, Kayleigh O’Keefe

Το Φλαμπζίλλα ανατρέπει το στερεότυπο της τερατώδους χοντρέλας, και παίζει με τα κοινές αντιλήψεις γύρω από τα “διαφορετικά” σώματα. Ένα θανατηφόρα παχύσαρκο μεγαθηρίο αναδύεται από τη θάλασσα, και χρησιμοποιεί το μέγεθός της για να καταστρέψει ένα Λονδίνο φτιαγμένο από χαρτόνι και κολλητική ταινία. Πατώντας στη λεπτή γραμμή μεταξύ του γκροτέσκου και του σεξουαλικού, η στιβαρή της σάρκα και η φυσική της δύναμη συγκρούονται με τα προσεκτικά κατασκευασμένα μνημεία του Λονδίνου, έως την ολική καταστροφή τους.

Πάνελ 23 Απριλίου 2016 16:30-18:30

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ