ΑΦΙΕΡΩΜΑ, ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΠΟΡ – OUTVIEW FILM FESTIVAL 2016

0

Σε γενικές γραμμές υπάρχει η πεποίθηση πως ο αθλητισμός αγκαλιάζει την ηθική και θετικές αξίες όπως η συνεργασία, ο αμοιβαίος σεβασμός, το δίκαιο παιχνίδι και η ισότητα.

Παρόλα αυτά ο αθλητισμός πολλές φορές αντικατοπτρίζει ανεπιθύμητες αξίες, ανήθικη συμπεριφορά και προκαταλήψεις που διχάζουν την κοινωνία, προκαταλήψεις που έχουν να κάνουν με το φύλο, την ταυτότητα φύλου, και τη σεξουαλικότητα.

Το φετινό Outview Film Festival 2016, με την υποστήριξη της Αμερικανικής πρεσβείας, κάνει ένα αφιέρωμα στους ήρωες-αθλητές που αγωνίζονται στα γήπεδα που οι διακρίσεις παίζουν μπάλα ανενόχλητες και προσπαθεί να ρίξει φως στα σκοτεινά σημεία του αθλητικού χώρου προβάλλοντας το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ “Gameface” και το ντοκιμαντέρ “Back on Board”, με ήρωα τον δικό μας Greg Louganis.

Είναι γεγονός, πως οι lgbt αθλητές έρχονται αντιμέτωποι με έναν ανηφορικό δρόμο όσον αφορά θέματα που έχουν να κάνουν με την αποδοχή και τις ίσες ευκαιρίες στον αθλητισμό. Σχεδόν το 30% των lgbt αθλητών αναφέρουν πως έχουν παρενοχληθεί ή έχουν δεχτεί επίθεση για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την έκφραση ταυτότητας φύλου ενώ συμμετείχαν σε κάποια ομάδα.

Με δεδομένες τις στατιστικές αυτές, ανακαλύπτουμε πως οι τρόποι περιθωριοποίησης και διάκρισης είναι πολλοί: οι προπονητές τους ζητούν να αποκρύψουν την ταυτότητά τους και φτάνουν σε σημεία να τους ενθαρρύνουν να δουλέψουν για να αλλάξουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, συμπαίκτες τους εξοστρακίζουν διαδίδοντας φήμες και ενθαρρύνοντας άλλους συμπαίκτες να τους αποφεύγουν, ενώ ορισμένες περιπτώσεις οι lgbt αθλητές έχουν απειληθεί και σωματικά. Η λίστα είναι ατέλειωτη.

Το αφιέρωμα του Outview Film Festival για τις διακρίσεις στα σπορ, θα ολοκληρωθεί με δυνατές και συγκινητικές ταινίες μικρού μήκους που σκιαγραφούν τους αγώνες μας στα γήπεδα της αποδοχής και της αναγνώρισης, όπως το ντοκιμαντέρ για την δρομέα Stella Walsh.

Ταινίες αφιερώματος

Game Face (Michiel Thomas, USA, 95′, 2015)

Το ντοκιμαντέρ Game Face αφηγείται παράλληλα τις ιστορίες της Fallon Fox, της πρώτης τρανς γυναίκας, επαγγελματία μποξέρ και του Terrence Clemens, ενός νεαρού γκέι παίκτη του μπάσκετ στο Κολέγιο της Οκλαχόμα. Και οι δύο συνειδητοποιούν ότι ανακοινώνοντας την ιστορία τους θα βγουν νικητές με την αίσθηση της ακεραιότητας και της συμφιλίωσης με την ταυτότητά τους. Μέσα από τους αγώνες που συμμετέχουν, παρακολουθούμε τις δυνάμεις τους και τα τρωτά τους σημεία, ενώ στη διάρκεια του ντοκιμαντέρ εμφανίζεται και ο Jason Collins, ο πρώτος ανοιχτά γκέι παίκτης του ΝΒΑ, και ο Kye Allums, ο πρώτος τρανς άνδρας NCAA D1 αθλητής που έχει κάνει coming out, βοηθώντας και υποστηρίζοντας τόσο την Fallon όσο και τον Terens.

Προβολή: 18/4/16 – 18.45-20.45
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 2

Back on board (Cheryl Furjanic, USA, 86′, 2014)

Με πρωτοφανή πρόσβαση στον πρωτοποριακό, ανοιχτά gay ολυμπιονίκη, Greg Louganis, το Back on board αποκαλύπτει την περίπλοκη ζωή ενός αθλητή του οποίου η χάρη, η ομορφιά και το θάρρος πυροδότησαν μια παγκόσμια λατρεία για τις καταδύσεις. Τo “Back on board” εξιστορεί τους δημόσιους θριάμβους και την προσωπική του μάχη ως οροθετικό είδωλο των σπορ, καθώς ο ίδιος επανεμφανίζεται στην παγκόσμια σκηνή για να πολεμήσει προκαταλήψεις, να προωθήσει την ανοχή και να επιστρέψει στον κόσμο των καταδύσεων. Mε επίσημη συμμετοχή στο Οutfest L.A και στο Frameline39, San Francisco LGBTQ International Film Festival.

Προβολή: 16/4/16 – 19.00-20.45
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 2